Header Image

ISOT RAUTA- JA TERÄSVALUT

Menetelmäkuvaus

Rauta- ja teräsvalut: Valukappaleesta tehdään ensin malli, joka on yleensä kaksiosainen (ala- ja yläpuolisko). Malli valmistetaan esimerkiksi puusta, alumiinista tai polystyreenistä, riippuen kulumiskesto- ja mittatarkkuusvaatimuksista. Yksittäinen mallinpuolisko on tyypillisesti kiinnitetty levyyn, jonka päälle asetetaan muotinvalmistusta eli kaavausta varten muottikehys. Kehys täytetään muottihiekalla, joka tärytetään tiiviiksi. Yläpuoliskoon laitetaan ennen täyttöä myös valu- ja kaasukanavien mallit.

Toinen mahdollisuus on valmistaa muotti yksiosaisella mallilla. Tällöin muottikehys täytetään kahdessa vaiheessa. Kehys avataan mallin poistamista varten yläpuoliskon hiekan kovetuttua. Kertakäyttöinen styrox-malli voidaan polttaa pois avaamatta muottia.Haluttaessa onttoja kappaleita valmistetaan lisäksi hiekkasydän eli keerna, joka kovetetaan ja tarvittaessa peitostetaan. Muottihiekan kovetuttua muottipuoliskot irrotetaan malleista. Muotinosat peitataan, mahdolliset keernat asetetaan paikoilleen ja muotinpuoliskot kiinnitetään toisiinsa. Tämän jälkeen muottiin kaadetaan sula metalli. Valun jäähdyttyä muottikehys puretaan ja hiekkamuotti rikotaan. Valukappaleen jäähdyttyä valu- ja kaasukanavien jäänteet poistetaan.

Lopuksi kappaleet hiekkapuhalletaan sekä tehdään tarvittaessa koneistukset ja kappaleen maalaus.

Tyypilliset tuotteet ja kappalekoko

Tyypillisiä tehdaspartnerimme valmistamia tuotteita ovat mm. tuulimyllyn navat sekä kivenmurskaimen ja muiden koneiden rungot. Kappalemassat voivat olla 30 kilosta aina 30 tonniin asti.

Rauta- ja teräslaadut

Yleisimmät laadut ovat pallografiittirauta (GJS=GRP), ja suomugrafiittirauta (GJL=GRS) sekä teräsvalut.

Top